Kako ubrzati lenja creva? 10 Prirodnih lekova!

Naša stručna saradnica Sandra Živanović, savetnik za ishranu, pomaže vam da nađete rešenje za probleme s ishranom.

Iako se u medicini smatra normalnim da stolicu imamo od tri puta na dan do jednom u tri dana, ipak bi bilo idealno da creva praznimo svakodnevno.

Svako zadržavanje stolice u crevima dovodi do intoksikacije organizma, a neki podaci govore da prosečan čovek ima 3-5 kilograma stare stolice u crevima.

Kada stolicu imamo ređe od tri puta nedeljno, smatra se da imamo problem sa lenjim crevima. Važno je reći da lenja creva nisu bolest, a naročito ne neizlečivo stanje

Promene nekih životnih navika mogu da vam ubrzaju probavu, olakšaju izbacivanje crevnog sadržaja i tako vam omoguće ne samo bolje varenje i smanjenje tegoba, već i zdravlje u celini, jer znamo da nam imunitet i sveukupno zdravlje u najvećoj meri zavise od stanja probavnih organa.

Šta su lenja creva?

Svaki put kada jedete, vaši nervi šalju signal vašem digestivnom traktu da započne niz aktivnosti.

Mišići u vašem digestivnom sistemu pomeraju hranu napred u pokretu talasne dužine koji se zove peristaltika. Ali ovo kretanje može biti blokirano, sporije nego što bi trebalo, ili nedovoljno jaka kontrakcija da pomeri hranu napred.

Refleksi u vezi sa crevima mogu postati slabiji ili manje efikasni zbog:

  • ograničeni obrasci ishrane
  • poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija
  • sindrom iritabilnog creva (IBS)
  • upotreba narkotika
  • anestezija
  • oslanjanje na laksative

Možda postoje i drugi razlozi za slabljenje mišića. Ponekad je uzrok čak i tako jednostavan kao da nemate dovoljno vlakana ili vode u ishrani.

Lečenje lenjih creva

U zavisnosti od uzroka vašeg sporog pražnjenja creva, vaši tretmani mogu varirati. Evo nekoliko rešenja kojima možete pokušati da pokrenete lenja creva kao i češće i lakše pražnjenje.

1. Povećajte unos vlakana!

Kada pogledamo celodnevni jelovnik prosečnog čoveka, vlakana skoro da nema ni u tragu.

Međutim, za pokretanje creva nam je neophodan unos nesvarljivih sastojaka, kakva su upravo vlakna, koja draže muskulaturu creva na kretanje i tako dovode do eliminacije crevnog sadržaja.

Vlakana najviše ima u voću i povrću, integralnim žitaricama i mahunarkama.

Ako u hrani nema dovoljno celuloze, tanko crevo će upiti sve svarljive sastojke hrane, a u debelo crevo neće doći dovoljno ostataka i otpadaka koji bi izazvali njegovo kretanje i pražnjenje. Tada dolazi do lenjosti creva ili zatvora.

2. Pijte vodu!

Vlakna bez dovoljno vode neće moći do kraja da obave svoj posao. Neophodan nam je unos tečnosti kako bi ta vlakna nabubrila, izazvala grčenje crevne muskulature i istiskivanje sadržaja.

Pijte barem 6 čaša vode dnevno, najbolje pola sata pre jela i 3-4 sata nakon obroka.

Pogledajte i našu listu šta popiti da te protera u WC gde su i prirodni lekovi za lenja creva.

3. Krećite se!

Osobe koje previše vremena provode sedeći imaju veći rizik od usporavanja probave i pojave opstipacije.

Zato obavezno prošetajte dva puta dnevno barem po pola sata i na taj način ćete sigurno ubrzati probavu.

SAZNAJTE I… Kako da smirite nervozna creva?

4. Ne preskačite obroke!

Ako pravite prevelike pauze između obroka i preskačete doručak, možete uticati na usporavanje probave. Veći broj obroka stimuliše refleks pražnjenja creva i podstiče kretanje crevnog sadržaja.

Najvažniji obrok je doručak, ali pazite da i druge obroke unosite redovno, tj. na svaka četiri sata.

5. Počnite dan čašom tople vode sa limunom!

Ovaj jednostavan napitak može da vam pomogne u lečenju zatvora. Naravno, nije svemoguć, ali u kombinaciji sa ostalim savetima, daje dobre rezultate.

Zato, čim ustanete, popijte ovaj lekoviti napitak (ako mu dodate kašičicu meda, biće još ukusniji).

6. Jedite voće na prazan stomak!

Nakon što popijete toplu vodu sa limunom pojedite porciju svežeg voća – jabuke, narandže, mandarine, banane, kivi, sezonsko voće…

Ako ovo redovno budete radili, počećete polako da čistite svoja creva. Sat vremena nakon voća, nemojte unositi drugu hranu.

7. Probiotik za lenja creva

Uzimanje probiotičkih suplemenata se pokazalo kao pouzdani izvor za poboljšanje vremena tranzita i regularnost pražnjenja creva. Trenutno je potrebno još istraživanja da bi se utvrdilo koji je soj probiotika najbolji za lečenje opstipacije.

Konzumiranje probiotičke hrane, kao što su kimči, kiseli kupus i jogurt, je još jedan način da se konzumiraju živi sojevi probiotičkih bakterija.

8. Vežbanje

Lagana vežba može usmeriti vašu krv da cirkuliše kroz stomak. Za neke ljude ovo pokreće sistem. Dosledno vežbanje može uticati na vaše simptome lenjosti creva tako što će vaš sistem za varenje biti uključen i uključen. Neke joga poze mogu čak pomoći u oslobađanju od zatvora.

9. Prirodni laksativi

Veštački laksativi mogu pogoršati simptome lenjog creva ili čak izazvati stanje. Ali postoje prirodni laksativi koje možete pokušati da vratite varenje u pogon.

Dodavanje 3 do 4 šolje zelenog čaja u vašu dnevnu rutinu može poboljšati varenje.

Prema jednoj studiji na životinjama, manje je verovatno da će korišćenje listova agar drveta kao nežnog, prirodnog laksativa izazvati neželjeni efekat nekih drugih hemijskih laksativa. Ostali prirodni laksativi uključuju čia seme, lisnato povrće i ricinusovo ulje. Međutim, svi laksativi mogu na kraju trenirati vaša creva da se oslanjaju na njih kako bi pokrenuli stvari, pa kada je to moguće, čak i ako su prirodni, koristite laksative retko.

10. Promenite položaj na wc šolji

Postoje proizvodi na tržištu koji tvrde da promena vašeg držanja tokom pražnjenja creva može poboljšati doslednost i lakoću korišćenja kupatila. Anegdotski, čini se da ovo funkcioniše za neke ljude.

Ako ste iskusili simptome lenjosti creva, možda bi bilo vredno da pogledate jedan od ovih proizvoda, koji menjaju ugao vaših nogu u više „čučanj“ nego u sedeći položaj tokom odlaska u toalet.

Za lenja creva ima leka!

Ako se problemi sa zatvorom stalno vraćaju, čak i sa promenama u ishrani i načinu života, potrebno je da razgovarate sa svojim lekarom. U retkim slučajevima, lenjo crevo može značiti ozbiljnije zdravstveno stanje. Takođe bi trebalo da pozovete svog lekara ako imate:

  • krv u stolici ili na toalet papiru
  • bol prilikom prolaska stolice
  • rektalni bol ili pritisak sa ili bez prolaska stolice
  • jak bol u stomaku
  • dijareja koja je praćena visokom temperaturom (preko 101 stepen), jezom, povraćanjem ili vrtoglavicom
  • dijareja ili zatvor koji traju duže od dve nedelje