Mak za Zdravlje i za šta je dobar (nema nuspojave opijuma!)

strudla maka

Suvo seme maka koje često koristimo za spravljanje poslastica sadrži male količine opijumskih alkaloida kao što su morfin, kodein i papaverin.

Ove materije, ukoliko se unose kao hrana, imaju veoma slabo dejstvo na ljudski nervni sistem.

Ako brinete zbog eventualnih nepovoljnih posledica konzumiranja tradicionalnih štrudli sa makom, znajte da mak, zapravo, ima samo dobre efekte: umiruje nervni sistem, pa samim tim smanjuje bolove i odličan je prirodni lek protiv kašlja.

Mak sadrži dosta gvožđa, cinka, bakra, kalijuma i magnezijuma, deluje protivupalno i preventivno na kardiovaskularni sistem.

Omega-3 masne kiseline iz maka podstiču imunitet, a ugljeni hidrati obezbeđuju organizmu snagu i energiju.

U sitnom crnom maku nalazi se mnoštvo minerala, jod, mangan, magnezijum, cink i bakar, a sadrži i enzime koji poboljšavaju varenje.

Za šta je dobar mak

Mak se koristi u pekarskim proizvodima i tradicionalnim jelima širom sveta. Za seme i njihovo ulje se kaže da nude različite zdravstvene prednosti, od lečenja glavobolje i kašlja do lečenja astme i nesanice.

Ipak, možda ćete želeti da znate kako ove tvrdnje podnose naučno ispitivanje.

Evo 6  dokazanih tvrdnji za šta je dobar mak.

1. Bogat hranljivim materijama i antioksidansima

Kao i većina semena, seme maka je bogato vlaknima, biljnim mastima i raznim drugim hranljivim materijama. Jedna supena kašika (9 grama) maka ima sledeće nutritivne vrednosti:

  • Kalorije: 46
  • Proteini: 1,6 grama
  • Masti: 3,7 grama
  • Ugljeni hidrati: 2,5 grama
  • Vlakna: 1,7 grama
  • Mangan: 26% dnevne vrednosti (DV)
  • Bakar: 16% DV
  • Kalcijum: 10% DV
  • Magnezijum: 7% DV
  • Fosfor: 6% DV
  • Cink: 6% DV
  • Tiamin: 6% DV
  • Gvožđe: 5% DV

Seme maka je posebno bogato manganom, elementom u tragovima koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Ovaj mineral takođe pomaže vašem telu da koristi aminokiseline, masti i ugljene hidrate.

Takođe su bogati bakrom, mineralom potrebnim za stvaranje vezivnog tkiva i transport gvožđa.

Seme se može hladno cediti da bi se dobilo ulje od maka, koje je posebno bogato omega-6 i omega-9 mastima. Takođe sadrži male količine esencijalne omega-3 masti alfa-linolenske kiseline (ALA).

Istraživanja obično povezuju ishranu bogatu ovim mastima sa poboljšanim ukupnim zdravljem i manjim rizikom od srčanih bolesti.

Uz to, dijete sa visokim odnosom omega-6 i omega-3 mogu biti povezane sa povećanim rizikom od upale i bolesti. Kao takav, ne bi trebalo redovno da konzumirate velike količine ulja od maka ili drugih ulja bogatih omega-6.

Konačno, mak i njihovo ulje su dobar izvor polifenola — vrste antioksidansa koji može smanjiti rizik od oboljenja poput srčanih bolesti

2. Može da sadrži jedinjenja koja ublažavaju bol

Biljka maka sadrži morfijum, kodein, tebain i druge opijumske alkaloide poznate po svojim svojstvima ublažavanja bolova, umirivanja i izazivanja sna. Ova jedinjenja se često nalaze u farmaceutskim lekovima namenjenim za ovu upotrebu.

Ovi alkaloidi su obično prisutni u mlečnobeloj tečnosti mahune maka, takođe poznatoj kao lateks od maka.

Seme maka prirodno ne sadrži jedinjenja opijuma, ali može biti kontaminirano njima tokom berbe ili kao rezultat oštećenja od štetočina.

Dakle, pre nego što stigne na police supermarketa, seme maka se obično čisti da bi se oslobodilo svih alkaloida opijuma sa kojima je moglo doći u kontakt.

Međutim, moguće je pronaći i kupiti neoprano seme maka koje sadrži veće nivoe ovih opioida. Neoprano seme maka se često predlaže kao prirodna alternativa određenim farmaceutskim lekovima.

Ipak, neoprano seme maka predstavlja nekoliko zdravstvenih rizika, od kojih je najteži slučajna smrt. Kao takve, treba ih konzumirati samo pod medicinskim nadzorom

3. Može poboljšati zdravlje srca i kože

Ulje maka je posebno bogato mono- i polinezasićenim mastima, koje mogu biti korisne za vaše srce i kožu.

Istraživanja sugerišu da ishrana bogata nezasićenim mastima može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara do 17%. Zamena zasićenih masti u vašoj ishrani nezasićenim mastima može biti posebno korisna.

Imajte na umu da dijete sa visokim odnosom omega-6 i omega-3 mogu povećati rizik od upale i bolesti. Kao takvo, možda bi bilo najbolje izbegavati redovno konzumiranje velikih količina ulja bogatih omega-6, uključujući ulje maka.

Dodatna istraživanja sugerišu da masti u ulju maka takođe mogu da podrže zarastanje rana, kao i da spreče ljuskave lezije kada se nanesu direktno na kožu.

Međutim, potrebno je više istraživanja.

4–6. Druge navodne koristi

Često se kaže da mak nudi razne druge prednosti, uključujući promociju varenja, jačanje zdravlja kože i kose i lečenje glavobolje, kašlja i astme.

Iako nedostaju direktne studije, neka istraživanja povezuju pojedinačne hranljive materije ili jedinjenja semena maka sa nekim od ovih efekata.

Može pomoći varenju. Semenke maka su bogate vlaknima, koja mogu poboljšati zdravlje creva i smanjiti zatvor.

  • Može zaštititi od određenih bolesti. Antioksidansi u ovim semenkama mogu zaštititi vaše telo od oštećenja ćelija i raznih bolesti.
  • Može povećati plodnost. Neka istraživanja pokazuju da žene koje su imale proizvode dobijene od makovog ulja isprane kroz jajovode mogu doživeti poboljšanu plodnost.

Iako su ovi rezultati obećavajući, potrebna su dalja istraživanja.

Nuspojave maka

Semenke maka se generalno smatraju bezbednim kada se kupuju od proverenih prodavaca i jedu u malim količinama, kao što su količine koje se nalaze u mafinima ili na pecivima.

Uz to, postoji nekoliko rizika koje treba razmotriti.

Često se tvrdi kao sredstvo za spavanje

Lateks od maka se može pohvaliti opioidnim jedinjenjima poznatim po svojstvima koja izazivaju san.

Kao rezultat toga, neki ljudi tvrde da čaj od maka ili toplo mleko sa makom daje prirodan lek za nesanicu.

Zapamtite da seme maka prirodno ne sadrži ova jedinjenja opijuma, iako se mogu kontaminirati tokom berbe ili zbog oštećenja od štetočina.

Kako se većina komercijalno dostupnih semena maka očisti pre prodaje, svi proizvodi kupljeni u vašem lokalnom supermarketu verovatno nemaju efekte protiv nesanice.

Iako je moguće kupiti neoprano seme maka koje sadrži veće nivoe opioida, njihova upotreba se smatra rizičnom. Čajevi i infuzije napravljene od njih mogu sadržati smrtonosne doze morfijuma, a nekoliko slučajnih smrtnih slučajeva je povezano sa njihovom upotrebom.

Neoprano seme maka takođe može izazvati zavisnost koja je slična drugim hemijskim zavisnostima. Stoga se njihova upotreba za lečenje nesanice strogo ne preporučuje.

Testovi na drogu

Jedenje ovih semenki može dovesti do pozitivnog testa na drogu. Na primer, male količine kodeina i morfijuma mogu ostati uočljive u urinu do 48 sati nakon konzumiranja semena maka.

Tačna količina potrebna da se dobije pozitivan test na drogu zavisi od pragova koje koristi laboratorija za ispitivanje, kao i od koncentracije opijuma preostalog nakon što se seme opere.

Uopšteno govoreći, što više semena maka jedete, veća je verovatnoća da ćete biti pozitivni na jedinjenja opijuma.

Neželjeni efekti i štetnost maka

Neoprano seme maka, čajevi od maka i proizvodi koji sadrže mak koji se prodaju kao prirodni lekovi protiv bolova ili pomagala za spavanje mogu sadržati doze opioida dovoljne da izazovu zavisnost, predoziranje, pa čak i smrt.

Stoga se njihova upotreba ne preporučuje osim ako niste pod medicinskim nadzorom.

Isto tako, makovo ulje može sadržati različite količine opioidnih jedinjenja, u zavisnosti od semena koje se koristi za proizvodnju – iako naučnici tek treba da ispitaju ovo pitanje.

Ulje maka se generalno smatra bezbednim kada se nanese na kožu. Ipak, ako osetite crvenilo, svrab ili bol, najbolje je da prestanete sa njegovom upotrebom.

Mak – više od kolača!

Seme maka je bogato zdravim biljnim jedinjenjima i hranljivim materijama poput mangana.

Ove semenke i njihovo ulje mogu povećati plodnost i pomoći varenju, iako su potrebna dalja istraživanja o mnogim njihovim navodnim prednostima.

Neoprano seme maka takođe može da sadrži kontaminira se različitim količinama jedinjenja opijuma poznata po svojim svojstvima ublažavanja bolova, umirivanja i izazivanja sna.

Ipak, nikada ne bi trebalo da jedete neoprano seme maka zbog opasnosti po zdravlje.

Seme maka koje se nalazi u supermarketima ili na pekarskim proizvodima se smatra bezbednim i ima malo, ako i uopšte, jedinjenja opijuma.